蜂蜜中の重要な非芳香性有機酸
問題意識
ヘギイタダニ治療にギ酸を用いた場合、どれだけの期間残留するのか
参照論文
蜂蜜中の重要な非芳香性有機酸
Significance of Nonaromatic Organic Acids in Honey
https://meridian.allenpress.com/jfp/article/66/12/2371/167749/Significance-of-Nonaromatic-Organic-Acids-in-Honey
ポイント
Formic acid levels decreased asymptotically with time, so that 5 to 8 months
after the treatment, the levels in honeys from treated beehives were more or less similar to those in honeys from untreated beehives.
ギ酸の水準は時間とともに漸近的に減少し、その結果治療から5-8か月で治療された巣箱の蜂蜜のギ酸の水準は、未治療の巣箱の蜂蜜のギ酸の水準と多かれ少なかれ同じであった。
Hansen and Guldborg likewise studied formic acid levels in honeys from treated beehives. Samples were collected and analyzed 8 or 9 months after treatment. These researchers concluded that after this period, formic acid levels in honeys from treated beehives were similar to natural levels in honeys from untreated beehives.
HansenとGuldborgも同じように、治療された巣箱の蜂蜜のギ酸の水準を調べた。サンプルは集められ、治療から8ないし9か月後に分析された。これらの調査者は、この期間後、治療された巣箱の蜂蜜のギ酸の水準は治療されていない巣箱の蜂蜜の天然の水準と同じであったと結論した。
Bogdanov et al. found a small but significant increase in formic acid levels in honey after a 7-day treatment of hives with this acid. Levels remained high over several subsequent years.
Bogdanovらは、ギ酸を用いた治療の7日後の巣箱の蜂蜜のギ酸の水準は小さいながらも著しく増加していることを発見した。ギ酸の水準は続く数年にわたって高いままであった。
Treatment with lactic acid is generally less effective against Varroa infestation than treatment with oxalic acid is.
乳酸を使った治療は、ヘギイタダニ感染に対し一般的にシュウ酸を使った治療ほどの効果はない。
Citric acid levels were significantly lower in floral honeys than in honeydew honeys but did not differ significantly between floral and sugar-fed honeys.
クエン酸の水準は、花蜜由来の蜂蜜では甘露蜂蜜よりも著しく低かったが、花蜜由来の蜂蜜と砂糖を与えられて作られた蜂蜜との間に著しい差異はなかった。
コメント
ギ酸は5-8ないし8,9か月で残留しなくなるという説と、数年にわたって残留し続けるという対立する説に分かれている。これはおそらくは、前者は蜂が食べたことでなくなってしまったためだと思われる。後者は蜂が食べなかったのでずっと残留したままだったと思われる。
要するにヘギイタダニ治療にギ酸を用いるとギ酸は蜂蜜に残留する危険な蜂蜜になるということだろう。仮に前者の説を採用するとしても、蜂蜜を販売する場合、事実上採蜜できないことになる。
その他の情報
Organic acids are minor constituents of honey, accounting for <0.5% of the fresh weight of honey.
有機酸は蜂蜜の少量の構成要素で、水分を含んだ蜂蜜の重量の0.5%未満しか占めない。
Acetic 酢酸
Butyric 酪酸
Citric クエン酸
Formic ギ酸
Fumaric フマル酸
Gluconic グルコン酸
α-Ketoglutaric α-ケトグルタル酸
Lactic 乳酸
Maleic マレイン酸
Malic リンゴ酸
Oxalic シュウ酸
Pyroglutamic ピログルタミン酸
Pyruvic ピルビン酸
Succinic コハク酸
Tartaric 酒石酸
α- or β-Glycerophosphate α-グリセロリン酸またはβ-グリセロリン酸
Glycollic グリコール酸
Glucose-6-phosphate グルコース-6-リン酸
2- or 3-Phosphoglyceric 2-ホスホグリセリン酸または3-ホスホグリセリン酸
Abscisic アブシシン酸
cis-Aconitic cis型アコニット酸
Citramalic シトラマル酸
Galacturonic ガラクツロン酸
4-Hydroxy-3methyl-trans-2-pentenedioic 4-ヒドロキシ-3-メチル-トランス-ペンテンニ酸
Isocitric イソクエン酸
Malonic マロン酸
2-Methoxybutanedioic
Quinic キナ酸
Shikimic シキミ酸