野外状況下におけるギ酸およびシュウ酸治療後の蜂蜜への残留の測定


問題意識


ギ酸やシュウ酸はどの程度蜂蜜に残留するのか


参照論文


野外状況下におけるギ酸およびシュウ酸治療後の蜂蜜への残留の測定
Determination of residues in honey after treatments with formic and oxalic acid under field conditions
https://www.researchgate.net/publication/242403759_Determination_of_residues_in_honey_after_treatments_with_formic_and_oxalic_acid_under_field_conditions


ポイント


The following range of values were found in honeys of untreated colonies: formic acid, from 17 to 284 mg/kg, n= 34; oxalic acid, from 11 to 119 mg/kg, n= 33.

以下の範囲の値が、未治療群の蜂蜜で見出された。すなわち、ギ酸は17-284mg/kg、シュウ酸は11-119mg/kg。

There was a small, but unproblematic increase in formic acid levels in comparison to the levels in the controls; average: 46 mg/kg, maximum: 139 mg/kg. No increase in formic acid was found with increasing number of treatment years. If emergency formic acid treatments were carried out in spring, the residue levels were much higher: average increase of 193 mg/kg, maximum 417 mg/kg.

対照群の水準と比較して、小さいが問題にならない程度のギ酸の増加があった。すなわち、平均46mg/kg、最大で139mg/kgの増加。治療年数の増加に伴ってギ酸が増加するといったことは見られなかった。緊急的なギ酸治療が春に行われた場合、残留レベルはずっと高くなった。すなわち平均193mg/kg、最大で417mg/kgの増加。

The oxalic acid content remained unchanged, even after two successive treatments during the same autumn.

同じ秋に2年連続治療した後でも、シュウ酸の内容物は変わらないままだった。

No rise of free acidity was encountered after a combined treatment with formic and oxalic acid during the three trial years.

遊離酸度の上昇は、三年の試験期間の間ギ酸とシュウ酸の複合治療後には見られなかった。


コメント


シュウ酸の残留はなかった。


その他の情報


According to the EU residue regulation(1995) formic acid has a GRAS status (Generally Recognised As Safe) and the establishment of a MRL (Maximum Residue Limit) is not necessary. On the other hand, oxalic acid is not mentioned in the EU residue prescriptions.

EU残留レギュレーション(1995)によれば、ギ酸はGRASステイタス(一般的に安全と認識されている)を有しており、MRL(最大残留限度)の設定は必要ない。他方、シュウ酸はEU残留規定では触れられていない。



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