流蜜期に先立つヘギイタダニ防除:チモールとギ酸の残留
問題意識
チモールとギ酸はどれほど残留するのか
参照論文
流蜜期に先立つヘギイタダニ防除:チモールとギ酸の残留
Varroa control preceding honey flow; thymol and formic acid residue
https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/36973
ポイント
There was a significant difference between formic acid residue levels in the
honey of the colonies that were treated with formic acid (average 143.6 mg/kg)
and the formic acid residue levels in the honey from colonies that were used as
controls (average 48.6 mg/kg, Table 1).
ギ酸治療された群れの蜂蜜のギ酸残留レベル(平均143.6mg/kg)と対照群の蜂蜜のギ酸残留レベル(平均48.6mg/kg)の間にはかなりの相違があった。
The highest formic acid residue that was measured was 205.3 mg/kg, which exceeds the lower limit of the taste threshold. This means that in some cases the formic acid in the honey can be tasted.
計量された最も高いギ酸残留は205.3mg/kgで、それは味覚閾値/呈味いきの下限を越えている。これは、ある場合には蜂蜜にギ酸の味がしうるということを意味する。
There was a significant difference between the thymol residue levels in the
honey of the honeybee colonies that were treated with Thymovar (average 0.384
mg/kg) and the thymol levels in the honey from honeybee colonies that were
used as controls (average 0.036 mg/kg, Table 2).
チモバールで治療された蜂群の蜜のちモール残留レベル(平均0.384mg/kg)と対照群の蜂蜜のチモールレベルは(平均0.036mg/kg)の間にはかなりの相違があった。
Thymovar was below the taste threshold, which is between 1.1 mg/kg and 1.3 mg/kg (Bogdanov et al. 1999).
チモバールは味覚閾値/呈味いき(1.1mg/kgおよび1.3mg/kg)を下回っていた。
コメント
流蜜期の前に使ってもかなりの量が残留している。流蜜期ならもっと残っているかも知れない。
その他の情報
Thymovar and formic acid are advised to be applied at the end of the summer after honey harvest. In case of a heavy Varroa infestation, a spring treatment is advised.
(オランダでは)チモバールとギ酸は、蜂蜜を収穫した後の夏の終わりに適用されるようにアドバイスされている。ヘギイタダニ感染が重い場合は、春の治療がアドバイスされている。