ヘギイタダニの酵素作用にクローブオイルが与える影響


問題意識


香油はどのようなメカニズムでヘギイタダニ作用するのか


参照論文


ヘギイタダニの酵素作用にクローブオイルが与える影響
The effects of clove oil on the enzyme activity of Varroa destructor Anderson and Trueman (Arachnida: Acari: Varroidae)
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X17300633



ポイント


water-soluble protein content significantly decreased after the treatments, indicating that the metabolism of the mites was adversely affected.

水溶性タンパク質含有量は治療後にかなり減少した。このことは、ダニの代謝に悪影響が出ていることを指し示す。

The bioactivity of GSTs increased significantly after a low dosage (0.1 μl) exposure but decreased at a higher dosage (1.0 μl), while the activities of SOD and Ca2+-Mg2+-ATPase were significantly elevated after treatments

グルタチオン-S-トランスフェラーゼの生体活性は、低用量0.1μl晒した後はかなり増加したが、高用量1.0μlでは減少した。一方で、スーパーオキシドディスムターゼ (Superoxide dismutase, SOD) とCa2+-Mg2+-ATPアーゼは治療後にかなり高まった。

protective enzyme SOD and detoxifying enzymes Ca2+-Mg2+-ATPase and GST contributed to the stress reaction of V. destructor to the essential oils

防御酵素であるスーパーオキシドディスムターゼと解毒酵素であるCa2+-Mg2+-ATPアーゼとグルタチオン-S-トランスフェラーゼは、エッセンシャルオイルに対するヘギイタダニのストレス反応を助ける。

detoxification ability of V. destructor via GST was inhibited at higher dosages

グルタチオン-S-トランスフェラーゼを介したヘギイタダニの解毒能力は高用量で抑制された。

as an alternative to traditional acaricides, essential oil products present certain advantages, such as high toxicity to mites, low toxicity to bees, few residues in bee products and no drug resistance (Rosenkranz et al., 2010).

伝統的なダニ駆除剤に代替するものとして、エッセンシャルオイル製品は、ダニに対しては高毒性だが蜂には低毒性、蜂の生産物にはほとんど残留せず、薬物抵抗性もないといった一定のアドバンテージを提出している。

0.75 mg of clove oil caused a 96% mortality rate in V. destructor (Gashout and Guzmán-Novoa, 2009).

0.75mgのクローブオイルはヘギイタダニに96%の致死率を引き起こした。

A 2012 study by Su et al. showed that clove oil caused a 60% mortality rate in V. destructor mites at a dosage of 1.0 μl for 48 h, a level that is considered safe for bees.

Suらの2012年の研究は、蜂にとっては安全と考えられる水準である1.0μlの用量48時間でクローブオイルはヘギイタダニにおいて60%の致死率を引き起こした。

According to Su et al. (2012), 1.0 μl clove oil is the maximum dosage that does not cause acute toxicity to the honey bee; however, 20% of V. destructor mites died when exposed to this amount for 4 h.

Suらによると、1.0μlのクローブオイルは、ミツバチに急性毒性を引き起こさない最大用量だが、この量に48時間晒した時ヘギイタダニの20%が死んだ。

The water-soluble protein content of the V. destructor mites decreased significantly with exposure to clove oil: control group (690.84 ± 8.95 μg/ml), 0.1 μl clove oil (479.43 ± 51.35 μg/ml) and 1.0 μl clove oil

ヘギイタダニの水溶性タンパク質量は、クローブオイルに晒すことでかなり減少した。対象群は(690.84 ± 8.95 μg/ml)だが、0.1μl群は(479.43 ± 51.35 μg/ml)、1.0μ群は、(513.52 ± 25.63 μg/ml)。

As for the GST bioactivity of mites, it significantly increased at a dosage of 0.1 μl (78.42 ± 9.84 U/mg protein) compared with that of the control group (44.59 ± 2.15 U/mg protein, p0.1 vs control < 0.05);

ダニのグルタチオン-S-トランスフェラーゼに関しては、対象群(44.59 ± 2.15 U/mg protein, と比較して、0.1μlの用量でかなり増加した。

The bioactivity of Ca2+-Mg2+-ATPase was significantly elevated when treated with 0.1 μl (5.19 ± 0.47 U/mg protein) and 1.0 μl (5.25 ± 0.31 U/mg protein) compared with the control group (3.62 ± 0.145 U/mg protein

Ca2+-Mg2+-ATPアーゼの生体活性は、対象群(3.62 ± 0.145 U/mg protein)と比較して、0.1μl (5.19 ± 0.47 U/mg protein) と1.0 μl (5.25 ± 0.31 U/mg protein)で治療した時にはかなり高まった。


A similar trend was observed for the enzyme activity of SOD, which was significantly elevated at 0.1 μl (40.11 ± 5.23 U/mg protein) and 1.0 μl (37.10 ± 1.46 U/mg protein) compared with that of the control group (28.52 ± 0.65 U/mg protein

同様の傾向は、スーパーオキシドディスムターゼの酵素活性においても観察され、対象群(28.52 ± 0.65 U/mg proteinと比較して0.1 μl (40.11 ± 5.23 U/mg protein)と1.0 μl (37.10 ± 1.46 U/mg protein)でかなり高まった。

it significantly decreased after clove oil treatment, indicating that the metabolism and the immunity system of the mites were possibly affected.

クローブオイル治療後にかなり減少したことは、ダニの代謝と免疫システムが影響を受けた可能性があることを示唆している

In oxidative metabolism, reactive oxygen species (ROS), including superoxide anion (O2−), hydrogen peroxide (H2O2) and hydroxyl radicals (HO−) contribute to (Livingstone, 2001) oxidative stress, leading to amino acid and DNA damage (Imlay, 2003, Stadtman and Levine, 2003).

酸化代謝において、超酸化物(O2−),、過酸化水素(H2O2) 、ヒドロキシルラジカル (HO−)を含む活性酸素は、アミノ酸やDNAに損傷を与えることになる酸化ストレスに寄与している。

Antioxidant enzymes, such as superoxide dismutase (SOD) (Dubovskiy et al., 2008), help prevent ROS-induced damage by removing oxygen free radicals; therefore, they play an important role in the antioxidant defence system (Park et al., 2009)

スーパーオキシドディスムターゼのような抗酸化酵素は、酸素フリーラジカルを除去することで
ダメージ誘発活性酸素種を妨げるのを助ける。それゆえ、それらは抗酸化防御システムいおいて重要な役割を演じている。

The bioactivities of Ca2+-Mg2+-ATPase were significantly elevated at both clove oil dosages, suggesting that clove oil may influence the cell function of V. destructor by inducing an excessive intracellular calcium ion concentration.

Ca2+-Mg2+-ATPアーゼの生体活性は、両方のクローブオイル用量でかなり高まった。このことはクローブオイルが、細胞内カルシウムイオン濃度を過度に増加させることで、ヘギイタダニの細胞機能に影響しているかもしれないことを示唆している


コメント


酸化して死んでいるよう


その他の情報


人気の投稿